Základní recept na kváskové pečivo

chleb2Svoje první kváskové chleby jsem začala dělat podle receptu, kdy bylo těsto řidčí a lilo se do formy. Často se mi ale stávalo, že byl chleba uvnitř hodně hutný, někdy až mazlavý. Teď mám recept, na který  nedám dopustit.

 

Stojí pečení doma za tu námahu?

chlebUž léta peču domácí chleba. Před časem jsem tady o tom psala. To byla ještě doba domácí pekárny. Teď jsem zase o krok dále ;-).

Číst dále: Stojí pečení doma za tu námahu?

   

Zdroje vápníku a jak je to vlastně s mlékem

poppy

Spoustu let jsem žila v domnění, že vápník = mléčné výrobky. Že jsou mléčné výrobky velice zdravé a pro kosti nepostradatelné. Když jsem se před lety začala zabývat jógou a řešila jsem stravu, trochu mě překvapilo, že se mléko až tak moc nedoporučuje, protože zahleňuje. Jenže kde tedy brát vápník?

Číst dále: Zdroje vápníku a jak je to vlastně s mlékem

   

Zjemnění chuti

food

Většina čtenářů asi ví, že běžně dostupné jídlo je plné různých, často jedovatých, dochucovadel. Nejběžnějším je asi glutamát sodný, oblíbený zvýrazňovač chuti. Proč ale potřebujeme chuť uměle zvýrazňovat? Upřímně nevím, kde se vzala potřeba vytvářet umělou chuť. Možná snaha potraviny zlevnit. Dnes se používá příliš nekvalitních surovin, které jsou bez chuti, tak se jim dodává uměle. To je ale jenom moje teorie.

 

Číst dále: Zjemnění chuti

   

Zimní snídaně

porridgeDnes, kdy je nabídka v obchodech stále stejná, je těžké vnímat odlišnosti ve stravování v jednotlivých ročních obdobích. Proto doporučuji vyměnit supermarkety za farmářské obchody. Ty jsou v současné době o poznání chudší ve své nabídce. A je to tak v pořádku. Pro lidský organismus není dobré stravovat se stále stejně. Je třeba reagovat na přírodu a její cykly.

Číst dále: Zimní snídaně

   

Příprava jídla

cook_1Nezačnu příliš optimisticky....většina z nás je nemocná. Pokud se na sebe podíváme, zjistíme, že máme stále nějaké problémy. Ať už jsou to bolesti žaludku, problémy s vylučováním, migrény, menstruační problémy, únava či nespavost. Většina těchto problémů pramení z našeho životního stylu, včetně našeho stravování.

Číst dále: Příprava jídla

   

Mlýnky na koření

mlynky_perfektNedávno jsem si po dlouhém zvažování pořídila mlýnek na koření. Říkala jsem si, že ho zase tolik nevyužiji, protože koření moc nepoužívám, spíš bylinky a ty rozemnu mezi prsty. Nakonec jsem ale ráda, že jsem si ho koupila.

Číst dále: Mlýnky na koření

   

Farmářské trhy

trhS velkou radostí sleduji úspěch farmářských trhů v Praze. Zdá se, že nejsem sama, kdo je přesycen "stále čerstvou" zeleninou a ovocem v obyčejných obchodech. S úspěchem se tyto trhy setkaly minulý víkend také v Plzni.

Číst dále: Farmářské trhy

   

Když zabíjet, tak s úctou

praseOsobně jsem přes deset let vegetariánka, doma maso nejíme, takže tento problém neřeším. Myslím si ale, že ti, kdo mají potřebu maso jíst, by se měli zamýšlet nad tím, co tím podporují.

Číst dále: Když zabíjet, tak s úctou

   

První truhlík osázen

truhlik1Vzhledem k tomu, že žiji v bytě, jsem nucena si zahrádku dělat alespoň na lodžii. A pro letošek mám už první truhlík a to s pažitkou, cibulkou a petrželí, protože čerstvé zelené je nejdůležitější ;-).  

Číst dále: První truhlík osázen

   

Najdi si svého farmáře

farmar
Co je lepší? Biopotravina dovezená několik set kilometrů nebo nebio z místní produkce? Je poměrně těžké rozhodnout, co má větší ekologickou stopu.

Číst dále: Najdi si svého farmáře

   

Strana 1 z 2

Strava

Není žádným tajemstvím, že to, co jíme, má na nás obrovský vliv. Jídlo ovlivňuje nejen naše tělo, ale také mysl. Že bychom měli jíst zdravě a střídmě, každý ví. Málokdo to ale dodržuje, protože chuť je velká. Je to trénink našeho sebeovládání a hlavně naší schopnosti vnímat. Co tím myslím? Právě teď jím čokoládu, kterou zbožňuji a přemýšlím, co my na té přeslazené lepivé hmotě vlastně tak chutná. Teď si myslím, že už ji jíst nebudu, ale jsem si jistá, že po ní zase časem sáhnu a velmi pravděpodobně to bude v době, kdy nebudu v úplné psychické pohodě. Abych to řekla jinými slovy, náš způsob konzumace je velmi rychlý a bezmyšlenkovitý. Kdybychom každé sousto převalovali v puse a vnímali, co nám přináší, tak bychom poznali, co je dobré a co ne. Pochopili bysme, že řada věcí, které máme rádi, zase tak dobrá není a sami bychom je odvrhli. Nebylo by potřeba žádného odpírání. Sama jsem řadu let vegetariánka a když vidím maso, tak na něj prostě chuť nemám. Není to pro mě jídlo. Mám ale kamarádku, která se rozhodla nejíst maso, protože má ráda zvířata. Často si ale ztěžovala, že má na maso strašnou chuť. Byla nešťastná a nakonec to skončilo tak, že maso zase začala jíst.

Není dobré řídit se nějakými poučkami a násilně se je snažit zavést do svého jídelníčku. To, co by měl každý z nás dělat je, že se naučíme jíst vědomě a naše přirozená intuice už nám sama napoví, co máme jíst a co ne.

Nabízím vám tady pár pohledů do vlastní kuchyně. Můžete se inspirovat nebo nemusíte. Vše je na vás.