Mlýnky na koření

mlynky_perfektNedávno jsem si po dlouhém zvažování pořídila mlýnek na koření. Říkala jsem si, že ho zase tolik nevyužiji, protože koření moc nepoužívám, spíš bylinky a ty rozemnu mezi prsty. Nakonec jsem ale ráda, že jsem si ho koupila.

Vedle klasického koření, jako je pepř, na něm melu také různá semínka, už zmiňované bylinky a nejvíc se mi osvědčil na sušené houby. Já houby do jídla nedávám, protože je manžel nemá rád, ale když do jídla umelu na mlýnku dva kousky usušeného hřibu, krásně to po houbách voní.

Je to jenom o tom si ho zvyknout používat. Umlet se dá kde co a čerstvě umleté koření je o poznání lepší - jak vůní tak chutí.

Já mám mlýnek Perfekt od Dřevotvaru. Je to český výrobek z certifikovaného dřeva a navíc pěkně vypadá, takže je i hezkým doplňkem v kuchyni. :-)

Strava

Není žádným tajemstvím, že to, co jíme, má na nás obrovský vliv. Jídlo ovlivňuje nejen naše tělo, ale také mysl. Že bychom měli jíst zdravě a střídmě, každý ví. Málokdo to ale dodržuje, protože chuť je velká. Je to trénink našeho sebeovládání a hlavně naší schopnosti vnímat. Co tím myslím? Právě teď jím čokoládu, kterou zbožňuji a přemýšlím, co my na té přeslazené lepivé hmotě vlastně tak chutná. Teď si myslím, že už ji jíst nebudu, ale jsem si jistá, že po ní zase časem sáhnu a velmi pravděpodobně to bude v době, kdy nebudu v úplné psychické pohodě. Abych to řekla jinými slovy, náš způsob konzumace je velmi rychlý a bezmyšlenkovitý. Kdybychom každé sousto převalovali v puse a vnímali, co nám přináší, tak bychom poznali, co je dobré a co ne. Pochopili bysme, že řada věcí, které máme rádi, zase tak dobrá není a sami bychom je odvrhli. Nebylo by potřeba žádného odpírání. Sama jsem řadu let vegetariánka a když vidím maso, tak na něj prostě chuť nemám. Není to pro mě jídlo. Mám ale kamarádku, která se rozhodla nejíst maso, protože má ráda zvířata. Často si ale ztěžovala, že má na maso strašnou chuť. Byla nešťastná a nakonec to skončilo tak, že maso zase začala jíst.

Není dobré řídit se nějakými poučkami a násilně se je snažit zavést do svého jídelníčku. To, co by měl každý z nás dělat je, že se naučíme jíst vědomě a naše přirozená intuice už nám sama napoví, co máme jíst a co ne.

Nabízím vám tady pár pohledů do vlastní kuchyně. Můžete se inspirovat nebo nemusíte. Vše je na vás.