Najdi si svého farmáře

farmar
Co je lepší? Biopotravina dovezená několik set kilometrů nebo nebio z místní produkce? Je poměrně těžké rozhodnout, co má větší ekologickou stopu.
Pokud bychom se bavili o tom, která potravina je zdravější, asi by vyhrávala biopotravina, ale ani to nemusí být pravda. Nároky na značku "bio" jsou tak vysoké, že i když potravina je kvalitní, nemusí ji dostat. Naopak biozelenina, která při sklizni nepochybně kvalitní byla, nemusí mít stejné kvality po dlouhé cestě po dálnici...
Ideální jsou samozřejmě kvalitní potraviny z místní produkce. A za účelem jejich přiblížení spotřebitelům vznikl projekt Najdi si svého farmáře. Kdo se chcete dozvědět více, klikněte na www.najdisisvehofarmare.cz.
Sama odebírám z farmy pana Němce, mimochodem iniciátora celého projektu, už více než rok jogurt a teď nově i zakysané mléko a jsem nadmíru spokojená. Vůbec mi nevadí, že se na mě z obalů nesměje zelené logo "bio". Výrobky jsou kvalitní a dobré, necestují za mnou přes půl Evropy a obaly jsou vratné.

Strava

Není žádným tajemstvím, že to, co jíme, má na nás obrovský vliv. Jídlo ovlivňuje nejen naše tělo, ale také mysl. Že bychom měli jíst zdravě a střídmě, každý ví. Málokdo to ale dodržuje, protože chuť je velká. Je to trénink našeho sebeovládání a hlavně naší schopnosti vnímat. Co tím myslím? Právě teď jím čokoládu, kterou zbožňuji a přemýšlím, co my na té přeslazené lepivé hmotě vlastně tak chutná. Teď si myslím, že už ji jíst nebudu, ale jsem si jistá, že po ní zase časem sáhnu a velmi pravděpodobně to bude v době, kdy nebudu v úplné psychické pohodě. Abych to řekla jinými slovy, náš způsob konzumace je velmi rychlý a bezmyšlenkovitý. Kdybychom každé sousto převalovali v puse a vnímali, co nám přináší, tak bychom poznali, co je dobré a co ne. Pochopili bysme, že řada věcí, které máme rádi, zase tak dobrá není a sami bychom je odvrhli. Nebylo by potřeba žádného odpírání. Sama jsem řadu let vegetariánka a když vidím maso, tak na něj prostě chuť nemám. Není to pro mě jídlo. Mám ale kamarádku, která se rozhodla nejíst maso, protože má ráda zvířata. Často si ale ztěžovala, že má na maso strašnou chuť. Byla nešťastná a nakonec to skončilo tak, že maso zase začala jíst.

Není dobré řídit se nějakými poučkami a násilně se je snažit zavést do svého jídelníčku. To, co by měl každý z nás dělat je, že se naučíme jíst vědomě a naše přirozená intuice už nám sama napoví, co máme jíst a co ne.

Nabízím vám tady pár pohledů do vlastní kuchyně. Můžete se inspirovat nebo nemusíte. Vše je na vás.