Jak na kvašenou zeleninu

V předchozím článku jste se mohli dozvědět základní informace o kvašené zelenině, jejíž popularita nyní roste. Dnes se dozvíte více o její přípravě. Nemáte doma sklep, a proto si myslíte, že si doma nemůžete připravit kvašenou zeleninu? Mýlíte se. Kvašenou zeleninu ve sklenicích neboli pickles lze vyrobit i bez potřeby sklepa. Co je k přípravě potřeba a jak postupovat?

Vhodná zelenina především

Pro výrobu kvašené zeleniny budete potřebovat především zeleninu, jenž je na dotek tužší a obsahuje zejména dostatečné množství cukru. Tento je velmi důležitým při celém procesu kvašení, jelikož díky jeho přítomnosti se tvoří kyselina mléčná. Jako základ bývá nejčastěji využíváno červené či bílé zelí.

Co budete potřebovat?

* 1 kg zeleniny (bílé zelí, mrkev a cibule – nejčastější kombinace)

* cca 15 g soli

* můžete přidat česnek, křen, zázvor, kopr, kmín a další

* velká zavařovací sklenice

Jak postupovat?

Zelí, mrkev, cibuli, řepu či jinou vámi zvolenou zeleninu nakrájejte či nastrouhejte najemno. Avšak pokud chcete, můžete polovinu zeleniny nakrájet nahrubo a druhou část najemno.

V dalším kroku připravenou zeleninu smíchejte se solí a dalším kořením, které jste se rozhodli zvolit. Směs rukama důkladně promíchejte a nezapomeňte ji i promnout a mačkat, aby pustila co nejvíce šťávy.

Následně zeleninu napěchujte do čisté a vyvařené nádoby. Nahoru umístěte kámen či jinou čistou těžkou věc, aby byla zelenina dostatečně zatížená. Jinak by se do nádoby mohlo dostat příliš mnoho vzduchu, což není v tomto případě žádoucí.

Takto připravenou nádobu plnou zeleniny nechte odpočívat necelý 1 týden, a to při teplotě kolem 20 °C. Pravidelně zkoušejte, zda je již zelenina měkká a dostatečně zkvašená.

Můžete ji umístit do lednice nebo jinam do chladu, avšak dohlížejte na to, aby ve sklenici byl vždy dostatek kysané šťávy. Umístěním takto připravené zeleniny do chladu zastavíte proces kvašení a zelenina vám tak vydrží až několik měsíců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *