BioMamka.cz

Blog žen, které se snaží žít vědomě a v souladu s přírodou.

Archiv rubriky: Strava

Není žádným tajemstvím, že to, co jíme, má na nás obrovský vliv. Jídlo ovlivňuje nejen naše tělo, ale také mysl. Že bychom měli jíst zdravě a střídmě, každý ví. Málokdo to ale dodržuje, protože chuť je velká. Je to trénink našeho sebeovládání a hlavně naší schopnosti vnímat. Co tím myslím? Právě teď jím čokoládu, kterou zbožňuji a přemýšlím, co my na té přeslazené lepivé hmotě vlastně tak chutná. Teď si myslím, že už ji jíst nebudu, ale jsem si jistá, že po ní zase časem sáhnu a velmi pravděpodobně to bude v době, kdy nebudu v úplné psychické pohodě. Abych to řekla jinými slovy, náš způsob konzumace je velmi rychlý a bezmyšlenkovitý. Kdybychom každé sousto převalovali v puse a vnímali, co nám přináší, tak bychom poznali, co je dobré a co ne. Pochopili bysme, že řada věcí, které máme rádi, zase tak dobrá není a sami bychom je odvrhli. Nebylo by potřeba žádného odpírání. Sama jsem řadu let vegetariánka a když vidím maso, tak na něj prostě chuť nemám. Není to pro mě jídlo. Mám ale kamarádku, která se rozhodla nejíst maso, protože má ráda zvířata. Často si ale ztěžovala, že má na maso strašnou chuť. Byla nešťastná a nakonec to skončilo tak, že maso zase začala jíst.

Není dobré řídit se nějakými poučkami a násilně se je snažit zavést do svého jídelníčku. To, co by měl každý z nás dělat je, že se naučíme jíst vědomě a naše přirozená intuice už nám sama napoví, co máme jíst a co ne.

Nabízím vám tady pár pohledů do vlastní kuchyně. Můžete se inspirovat nebo nemusíte. Vše je na vás.

Základní recept na kváskové pečivoZákladní recept na kváskové pečivo


Svoje první kváskové chleby jsem začala dělat podle receptu, kdy bylo těsto řidší a lilo se do formy. Často se

Stojí pečení doma za tu námahu?Stojí pečení doma za tu námahu?


Už léta peču domácí chleba. Před časem jsem tady o tom psala. To byla ještě doba domácí pekárny. Teď jsem

Zdroje vápníku a jak je to vlastně s mlékemZdroje vápníku a jak je to vlastně s mlékem


Spoustu let jsem žila v domnění, že vápník = mléčné výrobky. Že jsou mléčné výrobky velice zdravé a pro kosti

Zimní snídaněZimní snídaně


Dnes, kdy je nabídka v obchodech stále stejná, je těžké vnímat odlišnosti ve stravování v jednotlivých ročních obdobích. Proto doporučuji