Kozí produkty v jídelníčku

V dřívějších dobách měla téměř každá rodina kozu a pití kozího mléka či konzumace dalších kozích výrobků byla běžná. V dnešní době tomu ale tak není. Většina z vás nemůže jistě kozí mléko ani cítit, protože vám zapáchá. Avšak i kozí produkty obsahují nemálo vitamínů a minerálních látek. Které to jsou a proč lidskému tělu prospívají?

Rozdíly mezi kozím a kravským mlékem

Ačkoliv si mnozí z vás myslí, že kozí mléko se svým složením nejvíce podobá tomu kravskému, mýlíte se. Kozí mléko je složením podobné spíše mateřskému mléku. Kozí mléko můžete konzumovat přímo, a sice i bez procesu pasterizace. Kozí mléko je na rozdíl od kravského také daleko lépe stravitelnější a obsahuje více vápníku.

Mastné kyseliny jako rychlý zdroj energie

Kozí mléko v porovnání s kravským obsahuje více bílkovin, vápníku, hořčíku, vitamínu C a A. Díky jmenovaným vitamínům a dalším látkám, jenž obsahuje, pomáhá například ke snížení cholesterolu v krvi, při zažívacích problémech či onemocnění žlučníku.

Hypoalergenní mléko

Jestliže máte alergii na výrobky z kravského mléka, vyzkoušejte konzumaci výrobků z mléka kozího. Kozí mléko obsahuje pouze minimální množství a-kaseinu, jenž se řadí k hlavním alergenům vyvolávajícím potíže. Právě z tohoto důvodu bývají produkty z kozího mléka nazývány jako hypoalergenní. Avšak nikdy není vyloučeno, že budete mít alergii i na kozí výrobky.

Jogurty, sýry, kefíry a další

Z kozího mléka se nejčastěji vyrábí bílé jogurty, ale i ochucené. Dále jsou to kozí sýry jak krémové, tak i polotvrdé a v neposlední řadě také různé kefíry či tvarohy.

Alespoň jednou týdně

Pokud rádi zkoušíte nové věci a chcete si zpestřit jídelníček, kozí výrobky jsou k tomu velmi vhodné. Všeobecně mléčné výrobky byste vašemu tělu měli dopřát každý den, avšak kozí výrobky méně často, a to třeba jednou týdně. Jestliže vám posledně nechutnal například sýr, anebo přímo mléko – nezanevřete na ně. Každý chov je jiný, tudíž i každý kozí výrobek bude mít odlišnou chuť. Některé kozí výrobky budou mít intenzivnější vůni a chuť a některé pouze nepatrný nádech. Vše záleží na podmínkách chovu, skladování mléka, anebo i stáří kozy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *