Domácí versus kupované příkrmy

Strava hraje velmi důležitou roli pro všechny jedince, a to již od samého narození po dospělého člověka. Tato by měla být pestrá, kvalitní a plná vitamínů a minerálních látek. Některé z maminek pro své děti připravují domácí příkrmy, mnohdy i do zásoby a další je zase kupují. Vše má své výhody a nevýhody, a proto je dnešní článek zaměřen na porovnání domácích a kupovaných příkrmů.

Obsah vitamínů ve vašich rukou

Co se týká obsahu vitamínů v domácích příkrmech, je to plně ve vašich rukou. Záleží jen na vás, zda při přípravě příkrmů použijete více zeleniny či ovoce, anebo méně bohaté suroviny. Příkrmy by měly obsahovat co nejvíce vitamínů a zároveň by neměly být tučné. Kupované příkrmy musí splňovat určité normy, a proto je v nich dostatek všech vitamínů.

Pouze kvalitní suroviny

Pokud jste se rozhodli, že budete připravovat domácí příkrmy, buďte ostražití při koupi surovin. Tyto musí být velmi kvalitní a ovoce či zelenina nesmí být povadlé, potlučené a už vůbec ne nahnilé.

Žádné koření

Kupované příkrmy mnohdy nechutnají ani nám – dospělým, avšak to je zapříčiněno zejména skutečností, že nesmí obsahovat žádné koření, a to ani v minimálním množství. To samé platí i pro domácí příkrmy. NIKDY do nich nepřidávejte koření či cukr, byť v nepatrném množství. Například sůl by děti neměly jíst minimálně do 1 roku věku.

Dokonalá hygiena při přípravě

Jakmile se pustíte do přípravy příkrmů, věnujte velkou pozornost hygieně, aby nedošlo ke kontaminaci příkrmů bakteriemi. Důležitá je také doba vaření a vhodné skladování.

Zamrazování či konzervování příkrmů

Jestliže máte více času, připravte si více příkrmů a následně je zamrazte. Budete mít zásobu domácích příkrmů na „horší časy“. Můžete je také konzervovat, a to stejně jako například marmelády či další zavařeniny. Avšak každý z kojenců by měl dostávat převážně čerstvou stravu. Například příkrmy, jenž již byly zamrazené, můžete podávat starším dětem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *