BioMamka.cz

Blog žen, které se snaží žít vědomě a v souladu s přírodou.

BioMamka.cz Kosmetika,Ostatní Rostlinný glycerin – co je zač?

Rostlinný glycerin – co je zač?



Rostlinný glycerin není příliš známý a mnohým z vás toto pojmenování příliš neřekne. Avšak díky jeho několika kladným vlastnostem je dobré ho mít doma. Poděkují vám za to zejména vlasy, pleť i zbytek vašeho těla. Jakými schopnostmi vyniká a co vše dokáže?

Bezbarvá tekutina bez zápachu

Glycerin, anebo také glycerol je kapalina, která nevoní ani není nijak zbarvená. Existují 3 druhy glycerinu – živočišný, syntetický a rostlinný, kdy syntetický se vyrábí z ropy, tudíž není ekologický. Tento článek se věnuje rostlinnému glycerinu, jehož používání je v souladu s přírodou.

Vedlejší produkt

Glycerin se řadí do skupiny vedlejších produktů, jelikož vzniká například při výrobě mýdel či bio-nafty. Jedná se o nedílnou součást rostlinných tuků, jenž jsou bohaté na triglyceridy. Při výrobě se tuk zahřeje ještě spolu se zásaditou látkou. Následně se tato směs stlačí a glycerin se oddělí od mastných kyselin. Následně se promíchá s vodou a vzniká tak čirá tekutina.

V potravinách i v kosmetice

Možná vás překvapí, že glycerin je přítomen i v mnoha jídlech jako například ve zmrzlině. Převážně jej ale najdete v kosmetických výrobcích. A proč? Díky jeho přítomnosti se kosmetické přípravky vstřebávají do pokožky rychleji. Proto je nedílnou součástí mnoha hydratačních krémů. A v neposlední řadě na něj narazíte i ve farmaceutickém průmyslu. Obsahují ho různé sirupy na kašel, čípky, léky na srdce, anestetika a další léky.

Nezpůsobuje alergie

Glycerin je výjimečný tím, že nespustí alergickou reakci. Samotné lidské tělo glycerin obsahuje, tudíž se nejedná o látku, která by byla pro tělo cizí.

Nejen prostředek k hydrataci

Glycerin má široké využití. Dokáže zlepšit stav podrážděné pokožky a chránit ji před infekcemi, zvlhčit ji či dokonce udržet dostatečně pevnou. Využívá se také při léčbě lupénky či akné.

NahoruZpět na začátek