Základní recept na kváskové pečivo

Svoje první kváskové chleby jsem začala dělat podle receptu, kdy bylo těsto řidší a lilo se do formy. Často se mi ale stávalo, že byl chleba uvnitř hodně hutný, někdy až mazlavý. Teď mám recept, na který  nedám dopustit.Původně to je recept na dalamánky, ale dá se z toho dělat cokoliv. Můžeme různě obměňovat nejen tvary, ale i druhy mouky, semínka, koření apod. Děti to baví. Dělají si své tvary a sypou tím, co mají rády.

Základní ingredience

  • 300 g aktivního kvásku,
  • 350 g celozrnné pšeničné mouky,
  • 150 ml vody,
  • 10 g soli,
  • 3 g kmínu.
Nejprve si připravím kvásek. Mám ho stále v klasické sklenici na med  (objem 3/4 litru). Večer před pečením kvásek namnožím tak, že přidám žitnou mouku a vodu cca do 2/3 – 3/4 objemu sklenice. Ráno mám ideálně plnou sklenici kvásku, ze které odleji 300 g, zbytek dokrmím jednou lžící mouky a vody a nechám na příště. Klidně můžu ten večer zase zadělat na další den.

Do kvásku pak přidám 350 g mouky. V základním receptu byla pšeničná celozrnná, ale dá se experimentovat. Já dávám nejčastěji 50 – 100 g amarantové a zbytek celozrnné pšeničné. Přidáme sůl, kmín a vodu a uděláme těsto. Stejně jako s moukou se dá obměňovat i koření. Můžeme přidat například  fenykl nebo jiné bylinky. Vodu doporučuji přidávat postupně podle konzistence těsta. Pokud budete mít řidčí kvásek, bude jí stačit méně. Těsto by mělo držet pohromadě, nezůstávat nalepené na míse, ale zároveň by trochu lepivé být mělo. Tak aby se s ním dobře manipulovalo.

Těsto nechám v míse pod utěrkou kynout cca 1 hodinu. Pak z něj udělám požadovaný tvar – buď jenom bochník chleba, nebo bagety, dalamánky, dají se i pletýnky, prostě co se vám zrovna líbí. Hotové výtvory dám na plech na pečící papír, navlhčím po povrchu vodou, přikryju utěrkou a nechám další 1,5 hodiny odpočívat. Poté pomažu bochánky (nebo co mám zrovna vytvořené) rozšlehaným vajíčkem a posypu, na co je chuť. Nejlepší je mák, sezamové semínko a drcené ovesné vločky. Dám do trouby na 210°C a peču 30 minut. Po upečení nechám na mřížce alespoň hodinu odpočinout a vychladnout.

Je to poměrně rychlé, člověku to zase tak moc práce nedá, jen je potřeba být cca ty 4 hodiny doma. Já dělám těsto ráno, takže na odpolední svačinu máme dávno upečeno. Pokud ale někdo chodí do práce, tak se dá péct i odpoledne a je napečeno na druhý den na snídani.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *