BioMamka.cz

Blog žen, které se snaží žít vědomě a v souladu s přírodou.

BioMamka.cz Strava Domácí bujón bez éček a glutamátů

Domácí bujón bez éček a glutamátů



Milujete polévky či omáčky, do kterých přidáváte bujón, jenž jim dodá tu správnou chuť? Avšak kupované bujóny obsahují nespočet nezdravých látek, které lidskému tělu zrovna neprospívají. Nezoufejte, protože bujón si můžete vyrobit i doma, a sice na delší dobu dopředu. Navíc budete vědět, že neobsahuje žádná éčka a další nevhodné suroviny.

Domácí versus kupovaný bujón

Kupovaný bujón je sice k mání úplně bez práce, avšak tomu domácímu se nikdy nevyrovná. Ačkoliv kupovaný bujón je silnější a toho domácího většinou musíte použít jednou tolik, alespoň znáte přesné složení výrobku. Určitě se v něm nebudou nacházet éčka a glutamáty.

Zeleninový bujón

Do tohoto druhu bujónu můžete použít téměř všechny zbytky zeleniny, které doma najdete. Mrkev, petržel, celer, rozpůlenou cibuli a česnek se slupkou či další tvrdší zeleninu, kterou máte rádi, můžete do vývaru použít.

Masové bujóny

Kuřecí, hovězí či slepičí bujóny jsou vlastně obdobou těch zeleninových. Jediným rozdílem zde je přítomnost zvoleného druhu masa. Pro masové vývary je důležité, aby obsahovaly alespoň 2/3 kostí a 1/3 masa, a proto k přípravě vývarů používejte například kuřecí skelety, morkové či uzené kosti a podobně.

Příprava

Na vývar, ze kterého následně vznikne bujón, budete potřebovat velký hrnec, do něhož vložíte ingredience nakrájené na větší kusy, a to dle vybraného druhu bujónu.
Všechny jejich druhy můžete dochutit novým kořením, kuličkami pepře či bobkovým listem. Vše zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Průběžně z vývaru sbírejte vzniklou pěnu, aby nebyl kalný. Nyní můžete vývar nechat zvolna pobublávat na mírném ohni, a to zhruba 2 hodiny, avšak u masových vývarů platí, že čím déle se budou vařit, tím lépe. Po uplynutí času vývar zceďte a následně zredukujte alespoň na poloviční množství, aby byl dostatečně silný.

Skladování

Pokud máte vývar uvařený, můžete ho ihned použít anebo zamrazit. K tomuto jsou vhodná například tvořítka k přípravě ledu. Tyto můžete naplnit vývarem a dát zamrazit.
Další možností je také naplnění zavařovacích skleniček, které ihned po jejich naplnění otočte dnem vzhůru.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

NahoruZpět na začátek