Éčka neboli přídatné látky – co způsobují a proč se jich vyvarovat

Éčka neboli aditiva. Slýcháte tato slova stále častěji? Většina éček je pro lidské zdraví škodlivá, avšak i přesto se jich jen málo lidí záměrně vyhýbá. Pokud chcete žít v souladu s přírodou, neměla by vaše strava obsahovat umělá éčka, která jsou škodlivá pro životní prostředí i zdraví člověka. Co to éčka vlastně jsou a proč jsou často součástí potravin, vám napoví tento článek.

Co jsou to éčka?

Jedná se o látky, jenž mají za úkol zlepšit vlastnosti potravin. Tyto látky jsou při výrobě přidávány do potravin, kdy je jejich posláním zlepšit chuť, prodloužit trvanlivost, zlepšit barvu apod. Éčka musí být na obalech vždy řádně označena písmenem E a dále číselným kódem. Toto označení platí celosvětově.

Přírodní éčka

Jestliže potravina obsahuje éčka, jejichž původ je čistě přírodní, lze je považovat za bezpečná. Především nijak neškodí vašemu zdraví. Mezi přírodní éčka patří například včelí vosk, dusík, kyslík, pektin, šafránová žluť apod.

Umělá éčka

Umělá nebo také syntetická éčka jsou využívána zejména z finančních důvodů, kdy použití těchto náhražek vyjde o mnoho levněji než přidání zdravých a přírodních surovin. Umělá aditiva se nejčastěji vyrábí z dehtu, ropy a dalších.

Škodlivost umělých éček

Pro zdravého člověka nejsou umělá éčka žádnou zásadní hrozbou, avšak příliš vhodná také nejsou. Alergikům, astmatikům, dětem či starším lidem mohou tato éčka způsobit kožní nemoci, zažívací potíže či jiné zdravotní komplikace.

K jedněm z nejškodlivějších éček patří třeba barviva obsažená v limonádách či sladkostech, které vynikají svou výraznou barvou.

Potraviny bez éček

Med, cukr, máslo, káva, těstoviny a některé další potraviny by neměly obsahovat žádná éčka. Pozor na biopotraviny! Zde totiž také nemáte jistotu, že jsou bez jakýchkoliv přídatných látek.

Pamatujte, že čím méně éček potravina obsahuje, tím více je svěží a čerstvější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.