Bio káva pro milovníky kávy i životního prostředí

Den bez kávy? Mnoho z vás si takový den dokáže představit jen stěží. Energii lze získat i z několika dalších zdrojů – nejen z kávy. Avšak jestliže jste milovníky kávy a nehodláte se jí vzdát, věřte, že se můžete rozhodnout i pro pití kávy, jenž je vhodnější nejen pro životní prostředí, ale také pro vaše zdraví. Bio životní styl se stává stále oblíbenějším, avšak bio káva není příliš známá. Pojďte se o ní něco dozvědět. Jak se liší od klasické kávy a v čem vyniká?

Žádné chemikálie při produkci

Bio potraviny se pěstují bez používání pesticidů a herbicidů a stejně tomu tak je i u bio kávy. Tato se pěstuje „přírodně“, kdy se nepoužívají žádná umělá hnojiva, nýbrž přírodní hnojiva. V minulosti byl takový způsob pěstování běžný, avšak nyní je káva více žádaná, než dříve, a proto musí růst i její produkce.

Přírodní hnojiva

Při pěstování kávovníků se používají přírodní hnojiva, jak je zde již zmiňováno. U jmenované rostliny se jedná například o kompost, slepičí trus, kávovou buničinu a další.

Bio certifikát

Shora uvedeným způsobem pěstovaná káva musí být ověřena. Podmínky, za nichž se pěstuje, jsou pravidelně a přísně kontrolovány. Průběžné kontrole podléhá zejména půda na farmě, kde je káva pěstována. Na základě této kontroly pak káva může získat bio certifikát, aby se mohla prodávat jako bio produkt.

Bio neznamená kvalita

Označení kávy jako bio nutně neznamená, že tato káva je extra kvalitní. Kvalita kávy se odvíjí od kvality půdy, sklizně, nadmořské výšky (kde se káva pěstuje), pražení, mletí, skladování a dalších faktorů. Certifikát bio kvality zaručuje, že káva byla pěstována v souladu s přírodou.

Specializované prodejny

Bio kávu lze zakoupit zejména ve specializovaných obchodech s kávou či různými bio produkty. Avšak i mnoho kaváren v současné době nabízí kávu, jenž má svůj bio původ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *